Eva Vriend, de auteur van “Eens ging de Zuiderzee hier tekeer: het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners” en “Het nieuwe land: het verhaal van een polder die perfect moest zijn” komt 21 oktober naar Bibliotheek Elburg voor een lezing.

Aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis onderneemt Eva Vriend een zoektocht naar het ontstaan van een nieuwe provincie: Flevoland. Eva Vriend (1973) groeide op als boerendochter in de Noordoostpolder. Als kind wilde ze de boerderij van haar vader overnemen, maar ze werd historica en journalist. Ze legde zich toe op, wat ze zelf noemt, ‘plattelands journalistiek’: grote verhalen uit kleine plaatsen.

Landbouw en visserij
Zij debuteerde in 2013 met haar boek “Het Nieuwe Land: het verhaal van een polder die perfect moest zijn”. Zij  stond daarmee direct in de belangstelling van vrijwel de hele landelijke pers. Het boek werd genomineerd voor de M.J Brusseprijs (beste journalistieke boek) en de Libris Geschiedenis Prijs. In 2020 volgde nog een boek over de polder “Eens ging de zee hier tekeer: het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners”. In “Het nieuwe land” beschrijft Eva Vriend de geschiedenis van de Noordoostpolder, in het bijzonder het vestigingsbeleid voor landbouwers. In het boek “Eens ging de zee hier tekeer” vertelt Eva Vriend over de ontwikkeling van de Zuiderzeeplaatsen na de afsluiting, aan de hand van het reilen en zeilen van vier vissersfamilies. Naast deze boeken over de polder schreef Eva Vriend ook “De helpende hand: de verborgen geschiedenis van de gezinszorg in Nederland”.  Momenteel doet Eva Vriend onderzoek voor een nieuw boek en ze geeft les aan de Opleiding Journalistiek in Zwolle.

De lezing wordt georganiseerd door Culturele Stichting Elburg, de Elburger Boekhandel en Bibliotheek Noord-Veluwe.

Praktische informatie
Locatie: bibliotheek Elburg, Clakenweg 146, 8081LZ Elburg
Datum en tijd: donderdag 21 oktober, aanvang 20 uur
Prijs: 7,50
Aanmelden via bibliotheeknoordveluwe.nl

Lees ook deze artikelen: