Jong talent

In deze rubriek ontmoeten we jonge buurtgenoten die een interessante studie of een bijzondere opleiding hebben gekozen en op een bijzondere manier actief zijn. Deze keer buurtgenoot Karen Sangers uit Elburg, die in maart een pilot is begonnen met de jeugdtheaterschool Elburg. Haar motto: “Laten we samen de wereld van theater ontdekken!”

Karen (26 jaar) is geboren en opgegroeid in het pittoreske Polsbroek in het groene hart van Zuid-Holland. Ze volgde na de HAVO de Pedagogische Academie en een opleiding tot theaterdocent. Ze was verknocht aan haar geboortedorp, maar uiteindelijk trok de liefde haar toch naar Elburg. Karen: “Ik voel me erg thuis in Elburg, het heeft toch een beetje de sfeer van mijn geboortedorp, knus en vriendelijk, hoewel Elburg een stuk groter is”.

In het dagelijks leven is Karen 3 dagen per week docent in het basisonderwijs aan De Korenbloem in Putten. De overige dagen vult ze o.a. met haar theaterschool en het geven van theaterles. Karen: “Ik geef al geruime tijd les aan een jeugdtheaterschool in het Utrechtse Houten, maar toen ik in Elburg kwam wonen voelde ik het als een soort roeping om hier ook zoiets te starten

Ze heeft in het begin veel steun gehad van cultuurmakelaar Ruud van Henten, om haar theaterschool hier te kunnen starten en zoekt nog steeds naar mogelijke samenwerkingen binnen de gemeente, waaronder subsidies, het kunstcentrum “Museum Elburg” en basis- en middelbare scholen.

Wie bij de jeugdtheaterschool Elburg denkt aan een groep jongeren die een toneelstuk kiest, de rollen verdeelt en kant en klare teksten moet leren heeft het mis. De jeugdtheaterschool  richt zich vooral op de creativiteit van de jonge makers zelf.
De jongeren leren, door de door Karen zelf aangegeven kaders, zelf theater maken en hun creativiteit hiervoor in te zetten. Niet dat er geen voorstelling is; de kinderen bieden zelf hun materiaal aan en daar gaat Karen mee aan de slag. Zo maken ze uiteindelijk samen een voorstelling.

Karen: “Behalve voor kinderen die van zichzelf al van toneelspelen houden is de jeugdtheaterschool ook goed voor de wat verlegen of onzekere jongeren. Het is een goed middel om hen te ondersteunen in hun ontwikkeling. Geleidelijk aan krijgen ze meer zelfvertrouwen en benutten hun creativiteit steeds meer”.

In dat kader is ze ook benaderd door basisschool de Parel uit ’t Harde om daar lessen te geven in drama en toneel. Een prima initiatief van deze school, want helaas wordt in het huidige basis- als voortgezet onderwijs nog te weinig aandacht besteed aan, of gebruik gemaakt van de creativiteit van de opgroeiende jeugd.
Karen: “Juist creativiteit helpt ook bij de andere vakken op school. Kinderen leren op de theaterschool het vermogen tot innoveren, andere oplossingen bedenken, socialer te zijn, presenteren, conflicten oplossen, overleggen en samenwerken”.

De lessen van de jeugdtheaterschool worden één maal per week gehouden in
’t Huiken op de dinsdagmiddag. Nu is het nog 1 groep van 14 kinderen maar Karen hoopt op uitbreiding in diverse leeftijdscategorieën.

Voor informatie: kijk op www.jeugdtheaterschoolelburg.nl

Lees ook deze artikelen: