In de radio-uitzending van De Buurtgenoot – gisteravond op LOE fm – spraken we met Marieke Haafkens, zij is projectleider bij de ANWB en organiseert de verkiezing ‘De mooiste vestingstad van Nederland‘. Meer dan 160 vestingsteden telt Nederland, en 40 daarvan staan inmiddels op een shortlist voor deze wedstrijd, waaronder Elburg. Marieke vertelde dat er al meer dan 50.000 stemmen zijn uitgebracht (maar de tussenstand is niet bekend). Tot en met 15 april kun je nog je stem uitbrengen via dit stemformulier.

Jury
Een driekoppige jury die bestaat uit Marieke, Jaap-Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Maarten van Rossem (historicus) kiezen uit de 5 steden die de meeste stemmen krijgen, de definitieve winnaar van de verkiezing. Die winnaar krijgt natuurlijk volop aandacht in het herfstnummer van de Kampioen, en sowieso zijn de 50 meest verkozen steden straks terug te vinden in een speciale ANWB-uitgave, compleet met leuke wandelroutes.

Nieuwpoort
Marieke en haar ANWB-collega’s bedachten de wedstrijd omdat veel mensen in deze tijd zin hebben in een leuk uitje in eigen land. Veel vestingsteden zijn bij het grote publiek nog helemaal niet zo bekend. Zo was Marieke zelf verrast om kennis te maken met het vestingstadje Nieuwpoort in Zuid-Holland (nee, niet het stadje dat we kennen van Slag bij Nieuwpoort, want dat ligt in België). Het mooie is bovendien dat mensen er op hun eigen moment naar toe kunnen en dat er in de stadjes vaak genoeg ruimte is, zodat het publiek er corona-proof kan wandelen.

Elburg
Vestingstadje Elburg onderscheidt zich onder meer door haar bijzondere stratenplan. Maar of ‘we’ gaan winnen, dat hangt natuurlijk af van het aantal stemmen. Dus breng vooral die stem even uit. Om alvast in de mood te komen, sluiten we af met 5 prachtige drone-video’s van Elburg. Geniet ervan, en stemmen hè?

Video’s


 

Lees ook deze artikelen: