Persbericht Gemeente Elburg / 5 mei 2021

Afronding Winkelcentrum ’t Harde: start bouw dit najaar

Goed nieuws voor de inwoners van ’t Harde en iedereen die verlangt naar een positieve afronding van Winkelcentrum ’t Harde: de bouw van de derde fase start in het najaar van 2021. Wethouder Henk Wessel en ontwikkelaar Van de Poll Vastgoed zijn erin geslaagd om de exploitatie van het laatste deel van het winkelcentrum rond te krijgen. In het oog springende partijen zijn de Openbare Bibliotheek, internet-zendingsorganisatie GlobalRize en startende ondernemers. Wethouder Henk Wessel hierover: “Ik ben enorm gelukkig met dit resultaat, dat wat langer op zich liet wachten. Dankzij de inzet van alle betrokkenen is het nu toch gelukt!”

Veel belangstelling huurappartementen

“Het is moeilijk om nieuwe winkelruimtes te verhuren en dat maakte het rondkrijgen van de exploitatie best lastig,” legt wethouder Henk Wessel uit. “Het tegenovergestelde geldt voor de 18 huurappartementen, daar is veel belangstelling voor.” Ook ontwikkelaar Evert van de Poll is blij verrast: “Het is best bijzonder dat we, ondanks de huidige coronacrisis, toch in het najaar van 2021 gaan starten met de bouw. Dit maakt het winkelcentrum compleet, evenwichtig en zorgt voor een positieve stimulans van het centrum.”

Openbare bibliotheek en brasserie

De vestiging van de Openbare Bibliotheek in het winkelcentrum was eerder een wens van het voormalige Dorpscomité ’t Harde en vele inwoners. Hetty van de Weg, directeur Bibliotheek Noord-Veluwe: “Ik ben heel blij dat de bibliotheek weer terug is in het centrum. Dichtbij en toegankelijk voor iedereen.” Om de vestiging van de bibliotheek mogelijk te maken koopt de gemeente 400 m2 in het project en reserveert hiervan 250 m2 voor de bibliotheek. In één adem noemden inwoners ook de gewenste vestiging van een brasserie of lunchroom. Evert van der Poll hierover: “In de combinatie van deze partijen, de maatschappelijke dienstverlening en de huidige winkels gaat het zeker lukken om hier een horecagelegenheid te openen. Daarom reserveren wij hiervoor de nodige ruimte.”

Hoofdkantoor GlobalRize

GlobalRize heeft 400 m2 gekocht en vestigt haar hoofdkantoor in het winkelcentrum. Operationeel directeur en oud-burgemeester Frans de Lange: “Het is een geweldige ontwikkeling voor onze sterk groeiende zendingsorganisatie om neer te strijken op deze centrale en optimaal ontsloten plek.”

In de overgebleven 150 m2 zet de gemeente in op de vestiging van startende ondernemers. Het is de verwachting dat al deze activiteiten een goede bijdrage leveren aan de levendigheid en economische kracht van het winkelcentrum.

Sinds de oplevering van de tweede fase in 2016 is er gewerkt aan de afrondende fase. In 2018 verkocht de gemeente de grond voor de laatste en derde fase aan Van der Poll Vastgoed. De opdracht luidde het realiseren van 1000 m2 op de begane grond met centrumfuncties en de bouw van 18 appartementen op de verdieping. Onder centrumfuncties wordt verstaan maatschappelijke doeleinden, (zakelijke) dienstverlening, detailhandel, horeca en kantoren.

Lees hier wat we nu weten over nieuwbouw >